Ten pyszny schab zaserwowała mi kuzynka. Smakował tak dobrze, że musiałam wziąć przepis
Kotlety schabowe w panierce to już przeszłość. Jakiś czas temu kuzynka poczęstowała mnie soczystym mięsem przyrządzonym w znacznie prostszy sposób. Schabu wcale nie obtaczała, a jedynie dobrze go doprawiła i zrumieniła na patelni. Z dodatkami, które zaproponowała, smakował wręcz obłędnie. Prędko więc wypytałam ją o przepis. Okazał się banalny.
Jak zrobić pyszny schab grillowany?
Przygotowanie wyjątkowego obiadu ze schabem w roli głównej zajmuje niewiele czasu. Musisz tylko rozbić lekko oczyszczone wcześniej mięso, natrzeć je przyprawami oraz oliwą z oliwek i zgrillować na patelni. Kuzynka do takich kotletów podała jeszcze pokrojone w drobną kostkę ziemniaczki, które również usmażyła, uprzednio obtaczając je w smakowitej marynacie. Było prosto, smakowicie i elegancko.
Przepis: Schab grillowany z ziemniakami i cebulką
Pyszny schab bez panierki z dodatkiem warzyw przyrządzonych na patelni grillowej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 432 w każdej porcji
Składniki
- 400 g schabu
- 4 średnie ziemniaki
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój je w niedużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Schab pokrój na 4 plastry. Delikatnie go rozbij.
- Marynowanie schabu i warzywOliwę z oliwek połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonymi ziołami i odrobiną soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, ziemniaki oraz cebulę.
- Grillowanie schabu i warzywRozgrzej patelnię grillową. Kotlety smaż z każdej strony po około 5 minut. Gdy się zarumienią, przenieś na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Na patelnię wrzuć ziemniaki i cebulę. Smaż je przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Będą gotowe, gdy zmiękną i delikatnie się skarmelizują.
Jak podać grillowane kotlety schabowe z warzywami?
Do tego dania znakomicie pasują soczyste surówki. Najlepsza będzie surówka z marchewki i jabłka. Możesz ją wzbogacić o solidną porcję posiekanej natki pietruszki lub odrobinę soku z cytryny, aby całość nabrała przyjemnej świeżości. Dobrym uzupełnieniem takiego obiadu ze schabem będą też babcine klasyki takie jak podana na ciepło marchewka z groszkiem czy buraczki zasmażane. Moim bliskim czasem serwuję również brokuł gotowany na parze, bo bardzo go lubią.
Inne warianty schabu grillowanego
Kuzynka posiada patelnię grillową. Jeśli nią nie dysponujesz, też możesz zrobić to danie. Wrzuć mięso na zwykłą patelnię, wcześniej nieco bardziej je tylko rozbijając, lub przełóż do formy żaroodpornej i wstaw do piekarnika (45-60 minut, 180 stopni Celsjusza). Będzie znakomicie.
Zamiast suszonych ziół możesz użyć świeżych. Postaw na oregano i tymianek jak w proponowanym przepisie albo przetestuj gałązki rozmarynu. Ziemniaki i schab wiele zyskują, gdy przyrządzić je z tym właśnie dodatkiem.